صفحه ها
دسته
وبلاگ هاي مذهبي
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 680954
تعداد نوشته ها : 402
تعداد نظرات : 50
Rss
طراح قالب
GraphistThem253
از روز چهارم شوّال تا شش روز، روزه گرفتن خوب است.(1)
ـــــــــــــــــ
1-عروة الوثقى، جلد2، صفحه 242.
دسته ها : ماه شوال
چهارشنبه اول 7 1388
علت نامگذارى
شَوّال، از ماده شَوْلا به معنى: از جاى بلند شدن و یا برداشتن و یا دست کشیدن از خانه و زندگى است، دلیل نام گذارى این ماه این بود که در آن زمان، قبایل براى قتال از زندگى و خانه خود دست مى کشیدند و دیگر اینکه گناهان مؤمنین در این ماه برداشته و زایل مى شود.(1)

اعمال مشترک اول هر ماه
1ـ دعا
در زمان دیدن هلال خواندن دعاى هلال وارد شده است و أقلّش آن است که سه مرتبه بگوید اللّهُ اَکْبَر و سه مرتبه لا إلهَ الَّا الْلّه و سپس بگوید: اَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذى أذْهَبَ شَهْرَ کَذا وَ جاءَ بِشَهْرِ کَذا. بهترین دعاى زمان رؤیت هلال دعاى 43 «صحیفه سجّادیه» است.(2)

2ـ قرآن
خواندن هفت مرتبه سوره «حمد».(3)

3ـ روزه
از أمورى که بر آن تأکید شده، سه روز روزه گرفتن در هر ماه است. مرحوم «علّامه مجلسى»(رحمه الله) در «زادالمعاد» مى گوید: مطابق مشهور، این سه روز، پنجشنبه اوّل ماه و پنجشنبه آخر ماه و چهارشنبه اوّل از دهه وسط ماه است.(4)

4ـ نماز
شب اوّل ماه: دو رکعت نماز بجا آورد، به این نحو که: در هر رکعت پس از سوره «حمد» سوره «انعام» را بخواند سپس از خداوند متعال بخواهد که او را از هر ترسى و هر دردى ایمن گرداند.

روز اوّل ماه: خواندن نماز اوّل ماه که آن دو رکعت است، در رکعت اوّل بعد از «حمد» سى مرتبه سوره «توحید» و در رکعت دوّم بعد از «حمد» سى مرتبه سوره «قدر» بخواند و بعد از نماز صدقه اى در راه خدا بدهد; هر کس چنین کند، سلامت خود را در آن ماه از خداوند متعال گرفته است.(5)
ـــــــــــــــــ
1-حوادث الایام، صفحه 7.
2-وقایع الایّام، صغحه 11.
3-مفاتیح نوین، صفحه 579.
4-مفاتیح نوین، صفحه 580.
5-مفاتیح نوین، صفحه 579.
دسته ها : ماه شوال
دوشنبه سیم 6 1388
غسل کردن هنگام غروب آفتاب.(1)

ـــــــــــــــــ

1- مفاتیح نوین، صفحه 794.
1) ده رکعت نماز از پیامبر(صلى الله علیه وآله) در این شب روایت شده (هر دو رکعت به یک سلام)، به این نحو که در هر رکعت بعد از سوره حمد ده مرتبه سوره توحید بخواند و در رکوع و سجود ده مرتبه تسبیحات اربعه بگوید; زمانى که ده رکعت به پایان رسید، هزار مرتبه بگوید: اَسْتَغْفِرُ اللّهَ و بعد از استغفار سر به سجده بگذارد و بگوید: یا حَىُّ یا قَیُّومُ، یا ذَا الْجَلالِ وَالْإِکْرامِ، یا رَحْمنَ الدُّنْیا وَالْاخِرَةِ وَ رَحیمَهُما، یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ، یا اِلهَ الْأَوَلینَ وَالْاخِرینَ، اِغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا، وَ تَقَبَّلْ مِنّا صَلواتَنا وَ صِیامَنا وَ قِیامَنا.

پیامبر(صلى الله علیه وآله) فرمود: هرکس چنین کند، سوگند به حقّ آن کسى که مرا به نبوّت مبعوث کرد که جبرئیل مرا خبر داد از اسرافیل و اسرافیل از پروردگار خود، که هنوز این شخص سر از سجده بر نداشته، خداوند او را بیامرزد و ماه رمضان را از او قبول فرماید، و از گناهانش بگذرد...(1)



2) دو رکعت نماز معروف شب عید را بخواند; در رکعت اول بعد از حمد، هزار مرتبه سوره توحید و در رکعت دوم، پس از سوره حمد، یک مرتبه سوره توحید را بخواند پس از سلام سر به سجده بگذارد و صد مرتبه بگوید: أتُوبُ إلَى اللّهِ. آنگاه بگوید:

یا ذَا الْمَنِّ وَالْجُودِ، یا ذَا الْمَنِّ وَالطَّوْلِ، یا مُصْطَفِىَ مُحَمَّد صَلَّى اللهُ عَلَیْهِ وَآلِهِ، صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَ آلِهِ، وَ افْعَلْ بى کَذا وَ کَذا.

بجاى افْعَلْ بى کَذا و کَذا حاجات خود را ذکر کند.(2)

در روایت است که امیر مؤمنان(علیه السلام) این نماز را به همین کیفیّت که ذکر شد، انجام مى داد و سر از سجده برمى داشت و مى فرمود: «به حقّ آن خدایى که جانم به دست اوست، هر کس این نماز را بجا آورد، هر حاجتى که از خداوند طلب کند، به وى عنایت خواهد شد و گناهان زیادى را از او بیامرزد».

در روایت دیگرى از امیرمؤمنان(علیه السلام) به جاى خواندن هزار مرتبه سوره توحید، صد مرتبه آمده است; ولى در این روایت آمده است که این نماز را باید بعد از نماز مغرب و نافله آن بجا آورد. (هر دو نماز خوب است).

مرحوم شیخ طوسى و سیّد بن طاووس(رحمهم الله)، این دعاى نورانى را بعد از خواندن این نماز نقل کرده اند:

یا اَللهُ یا اَللهُ یا اَللهُ، یا رَحْمنُ یا اَللهُ، یا رَحیمُ یا اَللهُ، یا مَلِکُ یا اَللهُ، یا قُدُّوسُ یا اَللهُ، یا سَلامُ یا اَللهُ،...الخ.(3)



3) چهارده رکعت نماز بخواند( هر دو رکعت به یک سلام) به این نحو که در هر رکعت بعد از سوره حمد یک مرتبه آیة الکرسى و سه مرتبه سوره توحید بخواند. در روایت آمده هر کس این نماز را بخواند، خداوند در برابر هر رکعت که بجاى مى آورد ثوابهاى بیشمارى به او عطا خواهد کرد.(4)

ـــــــــــــــــ

1-مفاتیح نوین، 795.

2-مفاتیح نوین، صفحه 795.

3-مفاتیح نوین، صفحه 796.

4-مفاتیح نوین، صفحه 799.
زیارت امام حسین(علیه السلام) در این شب فضیلت بسیار دارد.(1)
ـــــــــــــــــ
1-مفاتیح نوین، صفحه 795.
1) امام صادق(علیه السلام) فرمود: پس از نماز مغرب و نماز عشا و نماز صبح و نماز عید، این ذکرها را بگوید: اَللهُ اَکْبَرُ، اَللهُ اَکْبَرُ، لا اِلـهَ اِلاَّ اللهُ، وَ اللهُ اَکْبَرُ، اَللهُ اَکْبَرُ، و للهِ الْحَمْدُ، اَللهُ اَکْبَـرُ عَلى ما هَـدانـا، وَ لَهُ الشُّکْرُ عَلى ما أَوْلانا.(1)

2) طبق روایتى از امام صادق(علیه السلام) پس از خواندن نماز مغرب و نافله آن، دست ها را به سوى آسمان بلند کند و بگوید:
یا ذَا الْمَنِّ وَ الطَّوْلِ، یا ذَا الْجُودِ، یا مُصْطَفِىَ مُحَمَّد وَ ناصِرَهُ، صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد، وَ اغْفِرْ لى کُلَّ ذَنْب اَحْصَیْتَهُ، وَ هُوَ عِنْدَکَ فى کِتاب مُبین.
آنگاه به سجده برود و صد مرتبه بگوید: أتُوبُ إلَى اللّهِ. سپس هر حاجتى که دارد از خداوند طلب کند که إن شاء اللّه برآورده خواهد شد.(2)

3) گفتن این ذکر در شب جمعه نیز مستحب است، ده بار بگوید:
یا دائِمَ الْفَضْلِ عَلَى الْبَرِیَّةِ، یا باسِطَ الْیَدَیْنِ بِالْعَطِیَّةِ، یا صاحِبَ الْمَواهِبِ السَّنیَّةِ، صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَ آلِهِ خَیْرِ الْوَرى سَجِیَّةً، وَ اغْفِرْ لَنا یا ذَا الْعُلى فی هذِهِ الْعَشِیَّةِ.(3)

4) مرحوم شیخ طوسى(علیه السلام) در مصباح المتهجّد فرموده است: در پایان شب نیز غسل کن و تا طلوع صبح در مصلّایت (محل نماز خوادن) بنشین و ذکر خدا بگو.(4)
ـــــــــــــــــ
1-مفاتیح نوین، صفحه 794.
2-مفاتیح نوین، صفحه 795.
3-مفاتیح نوین، صفحه 795.
4-مفاتیح نوین، صفحه 799.
دسته ها : ماه شوال
شنبه بیست و هشتم 6 1388
X